Een bedrijf starten vanuit huis

Een bedrijf opzetten is in Nederland helemaal niet zo ingewikkeld. Althans, de eerste stappen die je moet zetten zijn erg eenvoudig. Je bepaalt de branche waarin je wilt werken, bedenkt een pakkende bedrijfsnaam, schrijft je in bij de KvK en bestelt vervolgens iets op jeEigenTaart om de start van je nieuwe bedrijf te vieren. En als starter is het dan ook nog eens zeer aangenaam om vanuit je eigen huis te werken, voorzien van alle gemakken en comfort. Want dat betekent dus: géén investering in een bedrijfspand en de daarbij horende grote risico’s. Als startend ondernemer is dat wel zo handig. Er zijn echter wel een aantal regels waaraan je je moet houden wat betreft het runnen van een bedrijf vanuit huis. In dit artikel gaan we daar wat dieper op in.

Bestemmingsplan

Check altijd eerst het bestemmingsplan van je gemeente. Een bestemmingsplan geeft namelijk per gebied aan welke activiteiten daar wel of niet uitgevoerd mogen worden. Afhankelijk van het soort bedrijf dat je runt kun je hier tegen problemen aanlopen. Stel, je hebt dagelijks klanten over de vloer, maar je woont middenin een levendige woonwijk. Dit zou gemakkelijk kunnen resulteren in parkeeroverlast voor de overige buurtbewoners. Wees er ook op bedacht dat het runnen van een horecaonderneming vanuit huis in geen enkele gemeente in Nederland is toegestaan.

Een huis dient een huis te blijven

De meeste gemeenten stellen eisen en voorwaarden aan het gebruik van een woonhuis dat moet dienen als locatie voor je onderneming. Zo mag het huis niet langzaamaan veranderen in een bedrijfspand, en dient het altijd het oorspronkelijke woonkarakter te behouden. Bij een goedlopend bedrijf ligt het risico van snelle groei uiteraard altijd op de loer. Stel, je begint een kleine webshop vanuit huis, maar na enkele maanden blijkt dit een gigantisch succes te zijn, zodat de onderneming al snel uit zijn voegen begint te groeien. Wanneer je steeds grotere voorraden in moet slaan, hetgeen betekent dat er dus steeds meer opslagruimte nodig is, dan dien je er als ondernemer voor te waken dat je niet je gehele huis gaat gebruiken als opslagplaats, zodat het uiteindelijk op een verkapte manier alsnog een bedrijfspand wordt. In de meeste gemeenten is daarom vastgesteld dat niet meer dan 1/3 van de woning gebruikt mag worden als bedrijfsruimte. Check dergelijke zaken dus altijd eerst even bij de desbetreffende gemeente.

Regel een fatsoenlijke werkruimte

Zeker wanneer je op dagelijkse basis werkt vanuit je huis, is het enorm belangrijk om privé en werk zoveel mogelijk gescheiden te houden. Dit is vooral voor jezelf een belangrijk aspect, wil je voorkomen dat je altijd aan het werk bent. Want hoewel werken in je woonkamer in de eerste instantie heerlijk lijkt, is het totaal niet productief en ook niet ideaal voor eventuele huisgenoten.

Personeel inhuren

Doorgaans is het bij de meeste gemeenten niet toegestaan om te werken met ingehuurd personeel wanneer je een onderneming runt vanuit je woonhuis. Laat je dus altijd goed informeren door een specialist van de gemeente zodat je weet waar je aan toe bent met je onderneming.