Vestiging van je bedrijf

Op het moment dat je een eigen bedrijf gaat starten, is het van belang om goed over de locatie na te denken. Het is voor administratieve beroepen erg populair om vanuit huis te werken. Wanneer je echter privé en werk strikt gescheiden wilt houden, of het is noodzakelijk om klanten te ontvangen, kan het prettiger zijn om ergens anders een bedrijfspand te hebben of te huren. Kantoorruimte huren kan op verschillende manieren, met name in en rondom grote steden zoals Amsterdam.

Om de kosten laag te houden is het huren van een gedeelte van een pand, of zelfs een gedeelte van een ruimte, geen probleem. Hierbij is het wel verstandig om van tevoren te kijken welke andere bedrijven er gevestigd zijn in het betreffende pand. Voor je cliënten kan het ideaal zijn om in eenzelfde gebouw verschillende bij elkaar passende diensten te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een hypotheekverstrekker en een notaris.

Concurrerende bedrijven naast elkaar is daarentegen waarschijnlijk niet zo’n goed idee. Wanneer een cliënt een keer niet tevreden is, of tijdens het wachten bij een afspraak overspoeld wordt door reclame van een soortgelijk bedrijf dat in hetzelfde pand gevestigd is, dan is de stap naar een buurbedrijf snel gezet. Uitgebreid onderzoek naar een pand is daarom erg wenselijk.

Een groot voordeel van een kantoor huren vergeleken met kopen is dat je geen grote investeringen hoeft te doen voor de ruimte. Daarnaast geeft huren een vrijer gevoel met betrekking tot het ervaren van een eigen bedrijf. Het kan natuurlijk best zo zijn dat je na een bepaalde periode merkt dat het eigenlijk toch niets voor je is. In dat geval is beëindigen van je bedrijf gemakkelijker wanneer je de huur kunt opzeggen. Bij een kooppand is de drang groot om de investering er weer uit te halen door middel van de verkoop van je kantoorruimte.

Het huren van een ruimte geeft ook de gelegenheid om te experimenteren met de praktijk. Als een pand niet geschikt blijkt te zijn, kun je makkelijk verhuizen naar een ander gebouw. Tijdens deze fase leer je ontzettend veel van je ervaringen. Uiteindelijk krijg je inzicht in alle details die belangrijk zijn voor de vestiging van je bedrijf.