Zelf je website beheren met het juiste CMS

Zelf je website beheren met het juiste CMS

20 jaar geleden werd elke nieuwe website van de grond af aan geprogrammeerd door specialistische webbouwers. Een bedrijfswebsite was toen kostbaar om te maken, en het beheer daarvan was iets voor professionele webmasters. De tijden zijn echter veranderd: de meeste websites worden nu, ook door professionele webdesigners, gemaakt met een standaard webplatform. Webplatforms zoals WordPress, Magento, Drupal en Joomla zijn verantwoordelijk voor meer dan 90% van alle online websites. En het fijne is dat deze website niet alleen makkelijk zijn om te bouwen. Met het achterliggende CMS of content management systeem kan ook jij als webmaster van je eigen bedrijfssite optreden.

Hoe kan je je website beheren

Als jouw bedrijfswebsite wordt opgeleverd, dan heb je twee onderdelen om rekening mee te houden. De front-end is de site zoals jouw klanten die te zien krijgen, gelikt en functioneel. De backend is het beheersysteem waarmee jij aan de achterkant van de site aan de knoppen kunt draaien. Hier pas je het uiterlijk van je website aan, voeg je nieuwe blogs en producten toe, en kan je de bedrijfsinformatie op je website beheren. In elk van de menu onderdelen die hier aantreft kan je andere onderdelen van je website beheren en verbeteren. Sleutel aan het uiterlijk, voeg handige productfilters toe, of installeer zogenaamde plug-ins om het aantal functies van je website uit te breiden.

Is zelf een website beheren ingewikkeld

Een CMS is relatief makkelijk in het gebruik. Je hoeft absoluut niet zoals sommige mensen denken zelf aan de slag met programmeercode. Als je redelijk met Microsoft Office kunt werken, dan is een CMS voor jou ook te leren. Veel soorten CMS, zoals het bekende WordPress hebben online een sterke community, waar je antwoorden op je vragen kan krijgen. Het leren beheren van je website kan wat tijd kosten. Maar Je beschikt dan wel over het vermogen om je bedrijfswebsite zelf perfect en constant af te stemmen op de behoeften van je bedrijf en je klanten. Een goede webbouwer zal je trouwens bij je website een handleiding geven waarmee je snel de belangrijkste klusjes kunt uitvoeren. En kom je er echt niet uit, dan kan je waarschijnlijk wel bij je webbouwer aankloppen voor hulp.