Boekhouder

Een boekhouder is een administratieve specialist die verantwoordelijk is voor het vastleggen van de geldstromen binnen een onderneming. Een boekhouder is vaardig met cijfers, is op de hoogte van de relevante financiële wetgeving en heeft leren omgaan met boekhoudkundige programma’s. Daardoor kan hij zorgen dat de boekhouding van een bedrijf aan alle bestaande wetgevingen op het gebied van belastingen voldoet.

De persoonlijke kenmerken van een boekhouder

Een goede boekhouder kan snel rekenen en is erg nauwkeurig. Je hebt een analytische instelling, kunt goed omgaan met computerprogramma’s en hebt een sterk ontwikkeld verantwoordelijkheidsgevoel. Je vindt het interessant om je bezig te houden met spreadsheets, facturen en andere financiële overzichten. Ook kan je gedurende langere tijd geconcentreerd bezig zijn met het invoeren van gegevens en het maken van berekeningen.

De baankansen voor een boekhouder

Boekhouders zijn een belangrijke medewerker binnen elk bedrijf. Elke onderneming moet immers een correcte boekhouding voeren, wat een specialistische taak is. Omdat er ook steeds meer ZZP-ers op de arbeidsmarkt zijn, die allemaal een kloppende boekhouding moeten hebben, wordt de vraag naar boekhouders de komende jaren waarschijnlijk alleen maar groter. Je kunt boekhouder worden door een MBO-opleiding te volgen. Na het afronden daarvan kan je terecht bij zeer veel verschillende ondernemingen. Je kunt je ook nog verder scholen en je doorontwikkelen tot bijvoorbeeld accountant.